Neuro Linguïstisch Programmeren beter bekent als NLP, staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren.

Neuro verwijst naar de wisselwerking tussen de zintuiglijke waarnemingen (zintuigen) en ons centrale zenuwstelsel en de hersenen.

Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non- verbale communicatie systemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven.

Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.

Om effectiever te communiceren en om gedrag te kunnen veranderen moeten we eerst weten hoe communicatie werkt.

We nemen allemaal dezelfde buitenwereld waar via onze zintuigen. Maar waarom reageert toch iedereen anders op de buitenwereld? Via een intern proces worden deze zintuiglijke waarnemingen omgezet in communicatie en gedrag. Dit proces van waarneming tot gedrag wordt weergegeven in het NLP communicatiemodel.

Op basis van onze waarneming en de filtering van de informatie, vormen we dagelijks vanuit terugkerende gedachtepatronen ons gedrag. Onze gedachtepatronen zijn opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog, geur en smaak. We filteren alle informatie die we ontvangen door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren. Onze gedachten en stemming sturen ons gedrag, of dit nu wel of niet op feitelijke waarneming berust of vanuit onze terugkerende patronen.

NLP maakt je bewust van je waarnemingen, gedachtepatronen en gedrag, zodat je waar nodig blijvende veranderingen in je communicatie en gedrag kunt maken en tot betere resultaten kunt komen.

NLP stelt je in staat je onbegrensde keuzemogelijkheden te herkennen in iedere actie die je onderneemt.

NLP is een zeer praktische manier die duidelijk maakt dat onze gedachten, gedrag en handelen wordt bepaald door onze voorgeprogrammeerde ideeën, overtuigingen en onbewuste reacties.

NLP helpt mensen om hun innerlijke ervaringen, gedachten en overtuigingen die belemmeren en waar ze last van hebben, te transformeren. Zodat ze niet langer in de weg staan om hun verlangens en doelen te realiseren.

NLP is inzetbaar bij ongewenst gedrag, negatieve emoties en fysieke klachten.

‘’Niets heeft enige macht over mij, anders dan die welke ik eraan geef middels mijn gedachten’’

Anthony Robbins.